Saat 14:00 'e kadar verilen siparişleriniz aynı gün kargoya verilir.

Orkide

VIEW
  • 4
  • 5

Orkide Sipariş, Orkide gönder

Kendine özgü bir güzelliğe sahip olan orkide çiçeği tropikal iklimleri seven bir türdür. Dünyanın farklı noktalarında yetişme imkanı bulunan bu çiçeğin ülkemizde bilinen 24 türü vardır. Yaprak kısımları pul şeklinde, sıralı ve damarlı olan orkideler dünyadaki en geniş ikinci familyaya sahip olan bir türdür. Değerli ve estetik görünümlü olması sebebiyle hediyelik olarak tercih edilir. Zarafet anlamına gelen orkide çiçeğinin ortaya çıkışı ile ilgili çeşitli efsaneler vardır. Çiçeğe ismini veren Orkis Kahramanmaraş’ta yaşayan biriymiş. Yayla halkı tarafından sevilen bu kişi rüzgara karşı dans eder ve rüzgarla konuşurmuş. Onun geçtiği yerler çok güzel kokar ve sırtında orkide çiçeği taşırmış. Çiçeğin beyaz kadife yaprakları üzerinde mor damla şeklinde lekeler bulunuyormuş.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Her gün sulama gerektirmeyen orkide çiçeği bakımı kolaydır. Haftada iki kere sulama çiçek için yeterlidir. Orkidenin büyüyüp çoğalabilmesi için saksısının şeffaf olması gerekir. Bunun sebebi ise köklerinin güneşe aşırı ihtiyaç duymasıdır. Çiçeğin kök salabilmesi için saksısının değiştirilmemesi önemlidir. Aksi halde köklerin tutunması zor olacaktır. Orkide yetiştirilen toprak özeldir. Farklı karışımlar ile oluşturulan bu toprak oldukça değerlidir ve mutlaka temiz tutulmalıdır. Büyüyen bir çiçeğin ömrü en fazla dört aydır. Dört ay boyunca filizlenip çiçek veren orkide için bakımlar eksiksiz olmalıdır. Budama işlemlerinde hassas davranılmalı, budamanın ardından kalan yerler alüminyum folyo ile kaplanmalıdır. Kökler büyüdükçe saksıdan sarkabilir. Bu sarkan kısımlar kesinlikle kesilmemelidir. Aksi halde çiçek ciddi manada zarar görecektir.

Farklı Renklere Sahip Orkide Çeşitleri

Orkidelerin türleri kendi içerisinde renklerine ve özelliklerine göre ana ve alt sınıflara ayrılır. En bilinenlerden bazıları şunlardır: Phalaenopsis: En bilinen orkide türü olup beyaz ve fuşya renklere sahiptir. Şık ve dekoratif olması nedeniyle evde bakım için sıklıkla tercih edilir. Catasetum: Genellikle beyaz yapraklı olan bu orkide türü gösterişli olmasıyla bilinir. Bu türün kendine ait 166 adet alt çeşidi vardır. Laelia: Familyanın minik bir cinsi olan bu tür bahçelerde yetiştirmek için tercih edilir. Görünümü iki ayrı çiçeğin bileşimi gibi durur. Pembe, beyaz, turuncu ve sarı gibi farklı renkleri bulunur. Spathoglottis: Rengi itibariyle mor orkide olarak da bilinen bu tür az yapraklıdır ve çiçeğin sap kısmı diktir. Dendrobium: En az diğer orkideler kadar değeri bulunan bu orkide türü fuşya, beyaz, turuncu ve mor renklere sahiptir.

Orkide Ne Sıklıkla Sulanır?

Orkide çiçeğinin doğru sulanması son derece önemlidir. Eğer çiçeğe gereğinden fazla su verilirse kökler zarar görür ve onarımı zor olur. Doğru sulama şekli bitkinin bakıldığı iklime ve ihtiyaca göre değişir. Genellikle haftada bir iki kez sulanması tavsiye edilir. Dinlenmiş oda sıcaklığındaki suyu kullanmak idealdir. Aynı ölçüde olan suyu iki ayrı güne bölerek de sulama yapılabilir. Bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığı kök renginden anlaşılabilir. Eğer suya ihtiyacı yoksa kökler yeşil, susuz kalmışsa gri renkte olacaktır.

Orkidenin Özelliği Nedir?

Küçük yapraklı ve çiçekli olan orkideler çiçeği uzun bir gövde yapısına sahiptir. Tropikal iklim koşullarını sever. İklim koşullarına karşı dayanıklı olması sayesinde uzun ömürlü olarak bilinir. Doğru bakımı yapıldığı takdirde tekrar çiçek açabilir. Güzel bakımlı olduğu takdirde 3-4 kereye kadar çiçeklenir. Sulama esnasında musluk suyu yerine içme suyu kullanmak daha sağlıklıdır. Güneş ışığına direkt maruz bırakılmamalıdır.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Kökünden yeni sürgünler veren orkide bitkisi, en uygun üreme yöntemi olarak kökten çoğaltma yöntemini kullanır. Buna alternatif olarak daldan ya da yapraktan da çoğaltma yapılabilir. Orkidenin yavru verdiği kök mutlaka başka bir saksıya alınmalıdır. Orkidenin çoğaltılması için temelde bilinen üç farklı yöntem vardır. Bunlar ayırma, keiki ve çelikle ayırma yöntemleridir. Çelikle çoğaltma yönteminde üretilen bitkide gövde, yaprak parçası ve kök alınarak yeni bir bitki oluşturulur.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide çiçeği çok fazla güneş sevmez. Ancak çok fazla loş ve güneş almayan bir yerde bakılması da uygun değildir. Eğer orkide yeteri kadar güneş almazsa çiçek açmayacaktır. Bitkiye vuran güneş yarı yarıya filtrelenmiş olmalı, dokunulduğunda yapraklar hiç ısınmamalı veya çok az ısınmalıdır. Işığı doğrudan almalarına gerek yoktur. Güneşin doğrudan gelmediği ve az güneş alan bir pencere önü orkide için doğru yer olacaktır. Bol güneş alan bir pencere önüne koyulacaksa mutlaka perdeleri çekmek gerekir.

Orkide Nasıl Sulanır?

Orkide sulanacağında sulama sıklığı, sulamak için kullanılacak suyun türü ve sulama şekli gibi detaylara dikkat edilmelidir. Sulama esnasında suyun çiçeğin köklerine gelmeyecek şekilde dökülmesi gerekir. Saksının kenarlarına doğru üst kısımdan yaklaşık bir bardak su yavaşça dökülmelidir. Eğer alta süzülen su kalmışsa bu suyun fazlası en geç bir iki saat içerisinde boşaltılmalıdır. Aksi halde bitkinin çürümesine yol açabilir. Daha verimli olması adına sulamak için kullanılacak suyun içerisine bir tatlı kaşığı tarçın ve ezilip toz haline getirilmiş olan aspirin ilave edilebilir. Bu karışım bitkinin beslenmesini destekleyecektir.

Orkide Saksısı Nasıl Olmalı?

Orkide saksıları özel satılmakta olup şeffaf şekildedir. Bitki kökleri ışığa ihtiyaç duyduğundan saksının geçirgen olması gerekir. Eğer zaman sonra saksının değiştirilmesi gerekirse bu işlemde çok dikkatli olunmalı ve mümkünse saksı kesilerek çıkarılmalıdır. Orkideleri farklı kılan özelliklerden biri yaprakları gibi köklerinin de fotosentez yapabiliyor olmasıdır. Bunun için kullanılacak saksının renksiz ve ince olması önemlidir. Bu özellik sayesinde ortamda bulunanlar kökün ve bitkinin gelişimini engelsiz şekilde takip edebilirler. Kullanılacak saksının kaliteli olması daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Saksı ve benzer çiçek bakım ürünlerinin güvenilir adreslerden temin edilmesi gerekir.

SEPETİM 0
SON GEZDİKLERİM 0
Favorilerime Eklendi Favorilerime Gözat